Nieuws

Portugese rode wijn, de geschiedenis ervan

Bij een steeds breder publiek begint Portugese wijn meer zijn stempel te drukken als het gaat om hoogwaardige rode wijnen uit het zuiden van Europa. Geproduceerd in een aantal van Europa’s meest spectaculaire wijnregio’s wordt er al meer dan 4000 jaar gewerkt aan het leveren van kwalitatief hoogstaande wijnen. Hieronder een kort overzicht van de roerige geschiedenis van Portugese rode wijn.

Het begin

Zoals in veel van de bekende wijnlanden is het ook in Portugal een gedeelte speculeren over precieze oorsprong van de Portugese wijnindustrie. De meeste historici die dit onderzocht hebben denken dat het oude Tartessiaanse volk de eerste Portugese rode wijn ongeveer 4000 jaar geleden gecultiveerd zouden hebben.

Voor en na Christus

Zo’n 1000 jaar later kwamen de Feniciërs de Portugese gebieden binnen. En zij introduceerden verschillende druivenrassen die ze tijdens hun lange reizen rond de Middellandse Zee hebben ontdekt. Zij importeerden deze druiven naar de Portugese wijngebieden, om daarmee een ruime variatie aan Portugese rode wijnen te produceren. De Feniciërs werden gevolgd door de Iberische Kelten en vervolgens door de Romeinen. Deze volkeren hielden het produceren van Portugese rode wijn in ere en verfijnden de technieken. Rond 100 jaar na Christus waren voornamelijk de Douro-vallei en de Tejo-vallei grote broeinesten van wijnbouw. Dit was te danken aan het constante klimaat, de zeer gunstige transportroutes vanuit de regio’s en de uitstekende afwatering mogelijkheden.

Groeiende vraag naar Portugese rode wijn

Gedurende de eerste twee millennia na Christus zijn de wijnstokken continu verbouwd en goed onderhouden. Tijdens deze lange periode van verbouwen is er een reeks aan verschillende druivensoorten ontstaan die zich meer en meer ontwikkelde tot een zeer unieke wijnstijl. Het duurde echter tot het einde van de 18e eeuw voordat de Portugese rode wijn de erkenning kreeg en dat het kwaliteitsniveau aankon van de andere oude wereld wijnlanden. De vraag naar Portugese wijnen groeide samen met het Portugese rijk exponentieel. En de ontwikkeling van Madeira en portwijn bracht vele Portugese wijnboeren en wijnhandelaren enorm veel succes en rijkdom.

Ook wat tegenslagen

De geschiedenis van Portugese wijn ging echter niet altijd van een leien dakje. Opeenvolgend zorgden een aantal regimewisselingen, economische depressies, massale emigratie en de phylloxera-epidemie (een wijnstokziekte die in de volksmond ook wel druifluis genoemd wordt) voor verschillende problemen met de productie van Portugese rode wijn. Dit nam een periode in beslag die meer dan 100 jaar duurde. Na deze moeilijke tijden kwam de binnenlandse wijnindustrie weer op gang tijdens de 20ste eeuw.

De huidige generatie

Met hernieuwde kracht en een frisse ondernemersgeest van nieuwe generaties kwam er weer geloof in de lokale producten en het op gang brengen van de Portugese wijnproductie. Tegenwoordig wordt de Douro-vallei terecht erkend als één van de beste wijnregio’s op aarde en het hele land blijft consequent indruk maken door elk jaar weer zeer kwalitatief hoogstaande wijnen te produceren. De Portugese rode wijn wordt tegenwoordig zelfs gezien als inspiratie voor vele andere wijnproducenten over de hele wereld.

Ben jij op zoek naar een heerlijke Portugese rode wijn? Kijk dan eens op Sandorwineimport.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *