Eten en Drinken

De top 5 Griekse wijnen

Wat zijn de beste Griekse wijnen om op dit moment te drinken? Als echte Griekse wijn fan wil je natuurlijk weten welke soorten Griekse wijnen in de top 5 thuishoren. Er is de afgelopen tien jaar een revolutie geweest in de kwaliteit van de Griekse wijnproductie. Griekenland heeft zichzelf in plaats daarvan veranderd in een van de meest opwindende wijnproducerende landen ter wereld met interessante inheemse druivensoorten en uiterst heerlijke wijnen. In dit artikel benoemen we de top vijf van Griekse wijnen van de wijn op nummer 5 naar de nummer 1 wijn. Bij Griekishop vind je ook heerlijke Griekse olijven als een toevoeging bij de wijn.

Nummer 5: De PELOPONNESOS MOSCHOFILERO

Als je van pinot grigio van goede kwaliteit houdt, is deze lokale Griekse druif voor jou. Dit is een heerlijke witte druif die je overal in de Peloponnesos van Griekenland vindt. Het varieert nogal in stijl, met instapmodellen die delicate bloemige aroma’s laten zien, met een licht, zacht, makkelijk drinkend karakter – een beetje zoals een Griekse kijk op Pinot Grigio. 

Nummer 4: NEMEA AGIORGITIKO

Een inheemse Griekse versie van Bordeaux Cabernet Sauvignon. Je moet waarschijnlijk vloeiend Grieks spreken om deze volledig recht te doen. Het wordt beschouwd als de rode druif van de beste kwaliteit die wordt geteeld in de Nemea-regio van de Peloponnesos, waar het volsmaakbare, gepolijste en leeftijds waardige rode tinten maakt, met complexe tonen van donker fruit, leer, teer en kruiden – een beetje zoals een Bordeaux Cabernet Sauvignon. 

Nummer 3: NAOUSSA XINOMAVRO

Griekenland’s druif van wereldklasse. Xinomavro is een van de Griekse druiven van wereldklasse, in staat om adembenemend complexe wijnen te creĆ«ren. Apostolos Thymiopoulos wordt door de toonaangevende Griekse meester van de wijn Yiannis Karakasis beschreven als “een van de sterren van de Griekse wijnbereiding” en zijn Xinomavro is adembenemend goed. Volslank maar op de een of andere manier uiterst sierlijk. 

Nummer 2: SANTORINI ASSYRTIKO

Een unieke witte wijn die heerlijk te combineren is met gegrilde vis. Assyrtiko is waarschijnlijk de bekendste Griekse druif internationaal, volledig gebaseerd op de reputatie gevestigd door een klein eiland in de Cycladen, namelijk Santorini. De grijze zandachtige vulkanische bodem van Santorini is zo arm dat er bijna niks groeit, behalve deze uiterst winterharde druif. 

Nummer 1: LIMNIONA UIT THESSALIƋ

Het antwoord van Griekenland op Pinot Noir. Limniona is het Griekse antwoord op Pinot Noir en produceert wijnen met geurige aroma’s van rode bessen en rozenblaadjes, met een delicate, afgeronde, zijdeachtige textuur. Veel Limniona-wijngaarden werden gerooid in de jaren 1980 en 90, omdat de wijnstok niet bijzonder productief is en de wijnen anathema zijn voor de toenmalige mode voor zware, inktzwarte, eikenrode wijnen. De wijn is super te combineren met gegrilde lams kebabs, boeuf bourguignon of ratatouille.

Het enige wat nog overblijft om te zeggen is Yama’s oftewel proost in het Grieks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *